Επιλογή Σελίδας

 

Ανακοινώνεται η διοργάνωση του 3ου Πανελλήνιου Συμποσίου Ανόργανης Χημείας (https://3psic.conf.uoi.gr/).

Το Συμπόσιο οργανώνεται από το Εργαστήριο Ανόργανης Χημείας του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έπειτα από τις επιτυχημένες διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα και στην Αθήνα.

Σκοπός του Συμποσίου είναι η ανάδειξη των ερευνητικών προσανατολισμών και των σύγχρονων αντικειμένων έρευνας στην Ανόργανη Χημεία στην Ελλάδα, τα οποία συνδέονται με κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις — από την κλιματική κρίση και την κυκλική οικονομία έως τα έξυπνα υλικά. Η σημασία της Ανόργανης Χημείας αναδείχθηκε πρόσφατα και με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2025 (https://www.nobelprize.org/prizes/chemistry/2025/summary/), το οποίο απονεμήθηκε για την ανάπτυξη των metal–organic frameworks (MOFs) — ενός από τα πιο δυναμικά και πολλά υποσχόμενα πεδία της Ανόργανης Χημείας, με εφαρμογές όπως η αποθήκευση αερίων, η δέσμευση υγρασίας από την ατμόσφαιρα και η παραγωγή καθαρού νερού, η περιβαλλοντική αποκατάσταση κλπ.

Στο Συμπόσιο θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε ως Κύριο Ομιλητή τον Καθηγητή Mercouri Kanatzidis (Northwestern University, USA, https://chemgroups.northwestern.edu/kanatzidis/, https://en.wikipedia.org/wiki/Mercouri_Kanatzidis), έναν από τους σημαντικότερους Ανόργανους Χημικούς παγκοσμίως.

Στο Συμπόσιο θα συμμετάσχουν, με προφορικές παρουσιάσεις, μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων και ερευνητές αντίστοιχων βαθμίδων από τα Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας. Επίσης, θα συμμετάσχουν μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτορες με αναρτημένες εργασίες (posters). Οι προπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν τις εργασίες του Συμποσίου και θα λάβουν ηλεκτρονική βεβαίωση παρακολούθησης.

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στις 8–9 Νοεμβρίου 2025, στο Συνεδριακό Κέντρο “Κάρολος Παπούλιας” του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Γεράσιμος Μαλανδρίνος
Εμμανουήλ Μάνος

ΑΡΧΕΙΟ