Επιλογή Σελίδας

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
X2-204δ
Βιομηχανικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων
Τμήμα Χημείας, Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

e-mail: abadeka@uoi.gr
Τηλέφωνο: +30 26510 08705, +30 26510 08307
Fax:





Χημεία και Τεχνολογία Τροφίμων

1) Μεταφορά ενώσεων μικρού μοριακού βάρους από πλαστικά υλικά συσκευασίας τροφίμων σε προσομοιωτές τροφίμων και τρόφιμα,

2) Προσδιορισμός καταλοίπων διαλυτών σε υλικά συσκευασίας υπευθύνων για δυσοσμία που προκαλείται στα συσκευασμένα προϊόντα,

3) Προσδιορισμός παραμέτρων διαπερατότητας πλαστικών υλικών συσκευασίας,

4) Χρήση νέων τεχνολογιών συντήρησης τροφίμων (ακτινοβόληση, συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας, όζον, αιθέρια έλαια, αντιμικροβιακές/αντιοξειδωτικές μεμβράνες συσκευασίας κ.α.),

5) Προσδιορισμός άμεσων και έμμεσων πρόσθετων στα τρόφιμα,

6) Προσδιορισμός αρωματικών ενώσεων, φαινολικών των τροφίμων (GC/MS, LC/MS/MS, HPLC/DAD)

7) Χαρακτηρισμός και γεωγραφική ή/και βοτανική διαφοροποίηση διαφόρων τροφίμων (μέλι, γάλα, ελαιόλαδο κ.α.). (Αυθεντικότητα τροφίμων)




Σπουδές

1984-1989: Πτυχίο Tμήματος Xημείας, Πανεπιστημίου Iωαννίνων

2001: Διδακτορική διατριβή από το Tμήμα Xημείας, Πανεπιστημίου Iωαννίνων. «Μεταφορά των πλαστικοποιητών DOA και ATBC από πλαστικά υλικά συσκευασίας PVC και P(VdC/VC) σε πρότυπους τροφικούς διαλύτες και τρόφιμα: Επίδραση της κατεργασίας σε φούρνο μικροκυμάτων»

Επαγγελματική εμπειρία

Σεπτέμβριος 2020-σήμερα: Αναπλ. Καθηγήτρια Τμήματος Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Εργ. Χημείας Τροφίμων)

Ιούλιος 2018-Σεπτέμβριος 2020: Επικ. Καθηγήτρια (μόνιμη) Τμήματος Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Εργ. Χημείας Τροφίμων)

Αύγουστος 2014-Ιούλιος 2018: Επικ. Καθηγήτρια (με θητεία) Τμήματος Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Εργ. Χημείας Τροφίμων)

Μάιος 2009-2014: Λέκτορας Τμήματος Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Εργ. Χημείας Τροφίμων)

2002-2009 (έως το Μάιο): Υπάλληλος Παν/μίου Ιωαννίνων με σύμβαση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου (κλάδος ΠΕ Χημικών). Τοποθέτηση στη Μονάδα Πιστοποίησης Τροφίμων του Δικτύου Οριζοντίων Εργαστηριακών Μονάδων και Κέντρων του Παν/μίου Ιωαννίνων. Το Νοέμβριο του 2006 μετακίνηση στη Μονάδα Φασματομετρίας Μάζας του Δικτύου Οριζοντίων Εργαστηριακών Μονάδων και Κέντρων του Παν/μίου Ιωαννίνων. Επιπλέον καθήκοντα, κατά τη διάρκεια του ανωτέρω διαστήματος, είναι οι αναλύσεις πρώτων υλών και τροφίμων του Φοιτητικού Εστιατορίου του Παν/μίου Ιωαννίνων .

2001-2009: Mεταδιδακτορικός ερευνητής στο Eργαστήριο Xημείας και Τεχνολογίας, του Tμήματος Xημείας, του Πανεπιστημίου Iωαννίνων.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

1) Μεταφορά ενώσεων μικρού μοριακού βάρους από πλαστικά υλικά συσκευασίας τροφίμων σε προσομοιωτές τροφίμων και τρόφιμα,

2) Προσδιορισμός καταλοίπων διαλυτών σε υλικά συσκευασίας υπευθύνων για δυσοσμία που προκαλείται στα συσκευασμένα προϊόντα,

3) Προσδιορισμός παραμέτρων διαπερατότητας πλαστικών υλικών συσκευασίας,

4) Χρήση νέων τεχνολογιών συντήρησης τροφίμων (ακτινοβόληση, συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας, όζον, αιθέρια έλαια, αντιμικροβιακές/αντιοξειδωτικές μεμβράνες συσκευασίας κ.α.),

5) Προσδιορισμός άμεσων και έμμεσων πρόσθετων στα τρόφιμα,

6) Προσδιορισμός αρωματικών ενώσεων, φαινολικών των τροφίμων (GC/MS, LC/MS/MS, HPLC/DAD)

7) Χαρακτηρισμός και γεωγραφική ή/και βοτανική διαφοροποίηση διαφόρων τροφίμων (μέλι, γάλα, ελαιόλαδο κ.α.). (Αυθεντικότητα τροφίμων)

Εκπαιδευτικό Έργο

1. Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών:

Παλαιό Πρόγραμμα Σπουδών:

  1. Εργαστήριο Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων (7ο εξάμηνο, υποχρεωτικό)
  2. Προχωρημένο Εργαστήριο Τροφίμων (8ο εξάμηνο, επιλογής κύκλου)
  3. Συντήρηση και Συσκευασία Τροφίμων (8ο εξάμηνο, επιλογής κύκλου)
  4. Βιβλιογραφική ή/και εργαστηριακή έρευνα

Αναμορφωμένο Πρόγραμμα Σπουδών (2015-2016):

  1. Χημεία Τροφίμων (5ο εξάμηνο, υποχρεωτικό)
  2. Εργαστήριο Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων (6ο εξάμηνο, υποχρεωτικό)
  3. Ανάλυση Τροφίμων (7ο εξάμηνο, επιλογής)
  4. Συσκευασία Τροφίμων (8ο εξάμηνο, επιλογής)
  5. Ποιοτικός Έλεγχος – Νομοθεσία Τροφίμων (8ο εξάμηνο, επιλογής)
  6. Προχωρημένο Εργαστήριο Τροφίμων – Οινολογίας (7ο εξάμηνο, επιλογής)
  7. Οινολογία Ι (7ο εξάμηνο, οινολογική επάρκεια)
  8. Πτυχιακή εργασία

Β’ Αναμορφωμένο Πρόγραμμα Σπουδών (ακαδ. έτος 2019-2020)

  1. Χημεία και Ανάλυση Τροφίμων (5ο εξάμηνο, υποχρεωτικό)
  2. Τεχνολογία και Βιοχημεία Τροφίμων (6ο εξάμηνο, υποχρεωτικό)
  3. Εργαστήριο Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων (7ο εξάμηνο, υποχρεωτικό)
  4. Συσκευασία Τροφίμων (7ο εξάμηνο, επιλογής)
  5. Έλεγχος Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων (8ο εξάμηνο, επιλογής)
  6. Προχωρημένο Εργαστήριο Τροφίμων (8ο εξάμηνο, επιλογής)
  7. Πτυχιακή εργασία

2. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

2.1. Αναμορφωμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ακαδ. έτος 2018-2019, Β’ αναμόρφωση)

  1. Προχωρημένα μαθήματα Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων (Α’ εξάμηνο)
  2. Προχωρημένο Εργαστήριο Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Β’ εξάμηνο)
  3. Προχωρημένα Μαθήματα Διεργασίων και Συσκευασίας Τροφίμων (Β’ εξάμηνο)

2.2. Αναμορφωμένο ΠΜΣ Τμήματος Χημείας (2014-2015):

  1. Εργαστήριο Ενόργανης Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων Ι  (Α’ εξάμηνο)
  2. Προχωρημένα Μαθήματα Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων (Α’ εξάμηνο)
  3. Εργαστήριο Ενόργανης Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων ΙΙ  (Β’ εξάμηνο)
  4. Ειδικά Θέματα Συσκευασίας Τροφίμων (Β’ εξάμηνο)

2.3. ΔΠΜΣ «Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή», (α) «Εργ. Ενόργανης Ανάλυσης και Μικροβιολογίας Τροφίμων» και (β) «Συσκευασία Τροφίμων» (έως το ακδ. έτος 2009-2010)

2.4. ΔΠΜΣ «Αγροχημεία και Βιολογικές Καλλιέργειες», i) Εργ. Ενόργανης Χημικής και Μικροβιολογικής Ανάλυσης Γεωργικών Προϊόντων». (έως το ακαδ. έτος 2008-2009).

Συγγραφικό Έργο

Πανεπιστημιακές Παραδόσεις και Εργαστηριακές Ασκήσεις για Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Μαθήματα των Προγραμμάτων Σπουδών.

Επίβλεψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) και Διδακτορικής Διατριβής (Δ.Δ.)

2 Δ.Δ. (ΠΜΣ Τμήματος Χημείας Παν/μίου Ιωαννίνων) έχει ολοκληρωθεί (Ζήκος Ε., Κοσμά Ι.)

1 Δ.Δ. (ΠΜΣ Τμήματος Χημείας Παν/μίου Ιωαννίνων) υπό συγγραφή (Γατζίας Η.)

2 Δ.Δ. (ΠΜΣ Τμήματος Χημείας Παν/μίου Ιωαννίνων) υπό εξέλιξη (Τσουμάνη Ε., Τσανασίδου Χ.)

2 Μ.Δ.Ε. (ΔΠΜΣ Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή).

5 Μ.Δ.Ε. (ΠΜΣ Τμήματος Χημείας Παν/μίου Ιωαννίνων).

2 Μ.Δ.Ε. (ΠΜΣ Τμήματος Χημείας Παν/μίου Ιωαννίνων) εκκρεμεί η παρουσίαση.

5 Μ.Δ.Ε. (ΠΜΣ Τμήματος Χημείας Παν/μίου Ιωαννίνων) υπό συγγραφή.

5 Μ.Δ.Ε. (ΠΜΣ Τμήματος Χημείας Παν/μίου Ιωαννίνων) υπό εξέλιξη.
Συμμετοχή σε Εξεταστικές επιτροπές Μ.Δ.Ε. και Διδακτορικής Διατριβής (PhD)

Α. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ (2009 – σήμερα)

Μέλος σε 30 Τριμελείς Εξεταστικές Επιτροπές (24 Μ.Δ.Ε. του Π.Μ.Σ. του Τμήματος Χημεία Τροφίμων Παν/μίου Ιωαννίνων και 6 Μ.Δ.Ε. του Διατμηματικού Π.Μ.Σ. «Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφή»).

Β. ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ (2009 – σήμερα)

Μέλος σε 8 Τριμελείς Συμβουλευτικές Επιτροπές , από τις οποίες οι 5 έχουν υποστηριχθεί (Καραμπάγιας Ι., Κουτσούκη Α., Μαρινοπούλου Α., Πάνου Α., Γκέρτζου Ι.), η 1 υπό συγγραφή (Ζαραβέλα Α.) και οι 2 είναι υπό εξέλιξη (Βαταβάλη Κ., Παπαϊωάννου Γ.).

Μέλος σε 7 Επταμελείς Εξεταστικές Επιτροπές (Μέξης Σ., Τριανταφύλλου Β., Γκαλιτσοπούλου Α., Σιούτα Γ., Εξαρχόπουλος Σ., Γατσέλου Β., Λούππης Α.)

Συμμετοχή σε Επιτροπές του Τμήματος Χημείας (Τ.Χ.) του Π.Ι. και του Παν/μίου  Ιωαννίνων (Π.Ι.)

  1. Μέλος της ΟΜΕΑ και της Επιτροπής Εσωτερικής Ακαδημαϊκής Αξιολόγησης.
  2. Μέλος της Επιτροπής Κοινών Εργαστηριών και Επιστημονικών Οργάνων του Τ.Χ.
  3. Μέλος της Επιτροπής Προγράμματος «Ψηφιακές Δράσεις Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» του Τ.Χ..
  4. Μέλος της Επιτροπής Erasmus του Τ.Χ..
  5. Μέλος της Επιτροπής Πρακτικής Άσκησης του Τ.Χ.
  6. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Μονάδος Φασματοσκοπίας Μάζας του Δικτύου Εργαστηρίων Υποστήριξης Έρευνας του Π.Ι.
  7. Εκπρόσωπος του Τμ. Χημείας στην Επιτροπή ΑΜΕΑ του Παν/μίου Ιωαννίνων
  8. Μέλος της Επιτροπής Λέσχης του Παν/μίου Ιωαννίνων
  9. Μέλος της Επιτροπής Απόσυρσης Οργάνων και Δημιουργίας Μουσείου
  10. Μέλος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Κτηρίων

Συμμετοχή σε προγράμματα ως συνεργάτης

Από το 1995 έως σήμερα (2013) συμμετοχή ως συνεργάτης σε 19 Ερευνητικά και Εκπαιδευτικά Προγράμματα. (BRITE EURAM CRAFT / ΕΕ, ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, ΠΕΝΕΔ ΄95 / ΓΓΕΤ, NATO SFS / ΓΓΕΤ, Πρόγραμμα Συγχρηματοδότησης ΣΥΝ ’96 / ΓΓΕΤ, ΕΠΕΑΕΚ / ΥΠΕΠΘ, Πρόγραμμα «ΔΙΑΥΛΟΣ» / ΓΓΕΤ, Interreg III Ελλάδα – Ιταλία, «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΝΑΝΟ-ΜgO», ΘΑΛΗΣ, ΝΕΑ ΓΝΩΣΗ.

ΝΕΑ ΓΝΩΣΗ (2012-2015) (Ε.Υ.)

«ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ», Ε.Υ. Καθ. Μ. Κοντομηνάς (από το Σεπτέμβριο του 2013 αντικατάσταση του κ. Κοντομηνά).

Πρόγραμμα Επιτροπής Ερευνών, Παν/μίου Ιωαννίνων (2018-2020)

«Παροχή τεχνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών στη Βιομηχανία Τροφίμων και Υλικών Συσκευασίας», Ε.Υ. Επικ. Καθ. Α. Μπαδέκα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΗΠΕΙΡΟΣ» 2014-2020.

«Γεύση Ηπείρου», Συντονιστής: ANOSTRO (ΑΝΟΣΤΡΟ εκμετάλλευση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ανώνυμη ξενοδοχειακή εμπορική εταιρεία). Συνεργαζόμενος φορέας Π.Ι., Ε.Υ. Αναπλ. Καθ. Α. Μπαδέκα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΗΠΕΙΡΟΣ» 2014-2020.

«Παραγωγή νέων μεταποιημένων προϊόντων κρέατος με εφαρμογή σύγχρονων βιοτεχνολογικών μεθόδων για αύξηση των επιπέδων υγιεινού χρόνου ζωής, μικροβιολογικής ασφάλειας και διατροφικής τους αξίας», Συντονιστής: ΝΙΚ ΚΑΙ ΚΩΝ ΒΛΑΧΟΣ ΟΕ. Συνεργαζόμενος φορέας Π.Ι., Ε.Υ. Αναπλ. Καθ. Α. Μπαδέκα

Πρόγραμμα RESTART 2016-2020

“Cypriot Prickly Pear: characterization, differentiation of botanical and geographical origin and creating new product”, Συντονιστής MC Analysis Center ltd, Λευκωσία, Κύπρος. (υπεργολαβία Π.Ι., Εργ. Χημείας Τροφίμων, Ε.Υ. Α. Μπαδέκα)

Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ ΚΥΚΛΟΣ».

«Έξυπνες και Λειτουργικές Συσκευασίες Τροφίμων με χρήση νανομελανιών οξειδίων μετάλλων ως αισθητήρες», Συντονιστής: Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής Και Λέιζερ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Ηράκλειο Κρήτης. Συνεργαζόμενος φορέας Π.Ι., Ε.Υ. Αναπλ. Καθ. Α. Μπαδέκα

Δημοσιεύσεις

1. Α.Β. Badeka and M.G. Kontominas, (1996), “Effect of microwave heating on the migration of DOA and ATBC plasticizers from food-grade PVC and PVDC/PVC films into olive oil and water”, Z Lebensm Unters Forsch 202: 313-317.

2. Α.Β. Badeka and M.G. Kontominas, (1999), “Effect of microwave heating on the migration of DOA and ATBC plasticizers from food grade PVC and PVDC/PVC films into ground meat”, Z Lebensm Unters Forsch 208: 69-73.

3. Α.Β. Badeka, Κ. Pappa and M.G. Kontominas, (1999), “Effect of microwave versus conventional heating on the migration of DOA and ATBC plasticizers form food grade PVC and PVDC/PVC films into fatty foodstuffs”, Z Lebensm Unters Forsch 208: 429-433.

4. A. Adamantiadi, A. Badeka and M.G. Kontominas, (2001), “Determination of permeation parameters of experimental PET films coated with SiOx to ethyl acetate, oxygen and water vapor”, Food Additives and Contaminants, Vol. 18, No.11, 1046-1054.

5. E. Vassila, A. Badeka, T., E. Kondyli, I. Savvaidis and M.G. Kontominas, (2002), “Chemical and microbiological changes in fluid milk as affected by packaging conditions”, International Dairy Journal, 12, 715-722.

6. A.G. Goulas, K. Riganakos, A. Badeka and M.G. Kontominas, (2002), “Effect of ionizing radiation on physicochemical and mechanical properties of commercial monolayer flexible plastics packaging materials”, Food Additives and Contaminants, 19(12), 1190-1199.

7. A. Badeka, A. Goulas, A. Adamantiadi and M.G. Kontominas, (2003), “Physicochemical and mechanical properties of experimental coextruded food packaging films containing a buried layer of recycled low density polyethylene”, Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51, 2426-2431.

8. V. Papadopoulos, I. Chouliara, A. Badeka, I.N. Savvaidis and M.G. Kontominas, (2003), “Effect of gutting on microbiological, chemical, and sensory properties of aquacultured sea bass (Dicentrarchus labrax) stored in ice”, Food Microbiology, 20, 411-420.

9. T. Moyssiadi, A. Badeka, E. Kondyli, T. Vakirtzi, I. Savvaidis and M.G. Kontominas, (2004), “Effect of light transmittance and oxygen permeability of various packaging materials on keeping quality of low fat pasteurized milk: Chemical and sensorial aspects”, International Dairy Journal, 14, 429-436.

10. G. Dimitroulas, A. Badeka and M.G. Kontominas, (2004), “Permeation parameters of experimental PET films coated with SiOx to methyl ethyl ketone, oxygen and water vapour: effect of temperature and coating speed” Polymer Journal, 36(3), 198-204.

11. P. Zygoura, T. Moyssiadi, A. Badeka, E. Kondyli, I. Savvaidis and M.G. Kontominas, (2004), “Shelf life of Whole Pasteurized Milk in Greece: Effect of packaging material”, Food Chemistry, 87, 1-9.

12. Pournis, N., Papavergou, A., Badeka, A., Kontominas, M.G. and Savvaidis, I.N., (2005), “Shelf-Life extension of refrigerated Mediterranean mullet (Mullus Surmuletus) using modified atmosphere packaging” J. Food Protection, 68, 2201-2207.

13. S. Chytiri, A.E. Goulas, A. Badeka, K.A. Riganakos, and M.G. Kontominas, (2005), “Volatile and non-volatile radiolysis products in irradiated multilayer coextruded food packaging films containing a buried layer of recycled low density polyethylene”, Food Additives and Contaminants, 22, 1264-1273.

14. A.T. Fintzou, A.V. Badeka, M.G. Kontominas and K.A. Riganakos, (2006), “Changes in physicochemical and mechanical properties of gamma irradiation polypropylene syringes as a function of irradiation dose”, Radiation Physics and Chemistry, 75, 87-97.

15. A. Patsias, I. Chouliara, A. Badeka, I.N. Savvaidis and M.G. Kontominas, (2006), “Shelf-life of a chilled precooked chicken product stored in air and under modified atmospheres: Microbiological, chemical, sensory attributes”, Food Microbiology, 23, 423-429.

16. M.G. Kontominas, M.I. Prodromidis, E.K. Paleologos, A.V. Badeka and D. Georgantelis, (2006), “Investigation of fish product–metal container interaction using scanning electron microscopy–X-ray microanalysis”.  Food Chemistry, 98, 225-230.

17. A.E. Karatapanis, A.V. Badeka, K.A. Riganakos, I.N. Savvaidis and M.G. Kontominas, (2006), “Changes in flavour volatiles of whole pasteurized milk as affected by packaging material and storage time”. International Dairy Journal, 16, 750-761.

18. M.G. Kontominas, A.E. Goulas, A.V. Badeka and A. Nerantzaki, (2006) “Migration and sensory properties of plastics based nets used as food contacting materials under ambient and high temperature heating conditions”. Food Additives and Contaminants, 23, 634-641.

19. Balamatsia, C. C., Rogga, K., Kontominas, M.G., Badeka, A. and I. N. Savvaidis, (2006) “Effect of low-dose irradiation on chicken meat quality stored aerobically at 4oC: Microbiological, chemical, sensory characteristics”. Journal of Food Protection, 69, 1126-1133.

20. I. Chouliara, J. Samelis,  A. Kakouri, A. Badeka, I.N. Savvaidis, K. Riganakos and M.G. Kontominas, (2006) “Effect of irradiation of frozen meat/fat trimmings on microbiological and physicochemical quality attributes of dry fermented sausages”, Meat Science,

21. C. Papachristou, A. Badeka, I. Chouliara, E. Kondyli, A. Athanasoulas and M. G. Kontominas, (2006) “Evaluation of polyethylene terephthalate as a packaging material for premium quality whole pasteurized milk in Greece. Part I. Storage under darkeness conditions”, European Food Research and Technology, 223, 711-718.

22. C. Papachristou, A. Badeka, I. Chouliara, E. Kondyli, L. Kourtis and M. G. Kontominas. (2006) “Evaluation of polyethylene terephthalate as a packaging material for premium quality whole pasteurized milk in Greece. Part ΙI. Storage under fluorescent light conditions”, European Food Research and Technology, 224, 237-247.

23. A.T. Fintzou, A.V. Badeka, M.G. Kontominas, M.R. Stahl and K.A. Riganakos. (2007) “Changes in physicochemical and mechanical properties of electron-beam irradiated polypropylene syringes as a function of irradiation dose”, Radiation Physics and Chemistry, 76, 97-107.

24. A. Fintzou, M.G. Kontominas, A. Badeka, M. Stahl and K. Riganakos. (2007) “Effect of electron-beam and gamma-irradiation on physicochemical and mechanical properties of polypropylene syringes as a function of irradiation dose: Study under vacuum”, Radiation Physics and Chemistry, 76, 1147-1155.

25. M. Dermiki, A. Ntzimani, A. Badeka, I. Savvaidis and M.G. Kontominas. (2008) “Shelf-life and quality attributes of the whey cheese ‘Myzithra Kalathaki’ using modified atmosphere packaging”. LWT Food Science and Technology, 41, 284-294.

26. E. Chouliara, A. Badeka, I. Savvaidis and M.G. Kontominas. (2008) “Combined effect of irradiation and modified atmosphere packaging on shelf-life extension of chicken breast meat: microbiological, chemical and sensory changes”. European Food Research and Technology, 226, 877-888.

27. A.V. Pournaras, M.I. Prodromidis, A.P. Katsoulidis, A.V. Badeka, D. Georgantelis and M.G. Kontominas. (2008) “Evaluation of lacquered tinplated cans containing octopus in brine by employing X-ray microanalysis and electrochemical impedance spectroscopy”, Journal of Food Engineering, 86(3), 460-464.

28. A. Patsias, A.V. Badeka, I.N. Savvaidis and M.G. Kontominas. (2008) “Combined effect of freeze chilling and MAP on quality parameters of raw chicken fillets”, Food Microbiology, 25, 575-581.

29. S. Chytiri, A.E. Goulas, A. Badeka, K.A. Riganakos, D. Petridis and M.G. Kontominas. (2008) “Determination of radiolysis products in gamma-irradiated multilayer barrier food packaging films containing a layer of recycled LDPE”, Radiation Physics and Chemistry, 77, 1039-1045.

30. A. Trobetas, A. Badeka and M.G. Kontominas. (2008) “Light-induced changes in grated Graviera hard cheese packaged under modified atmospheres”, International Dairy Journal, 18, 1133-1139.

31. S.F. Mexis, A.V. Badeka, E. Chouliara, K.A. Riganakos, M.G. Kontominas. (2009) “Effect of γ-irradiation on the physicochemical and sensory properties of raw unpeeled almond kernels (Prunus dulcis)”, Innovative Food Science and Emerging Technologies, 10, 87–92.

32. S.F. Mexis, A.V. Badeka, K.A. Riganakos, K.X. Karakostas and M.G. Kontominas. (2009) “Effect of packaging and storage conditions on quality of shelled walnuts”, Food Control, 20, 743–751.

33. P.K. Ouzouni, W.D. Koller, A.V. Badeka and K.A. Riganakos. (2009) “Volatile compounds from the fruiting bodies of three Hygrophorus mushroom species from Northern Greece”, International Journal of Food Science and Technology, 44, 854–859.

34. S.F. Mexis, A.V. Badeka and M.G. Kontominas. (2009) “Quality evaluation of raw ground almond kernels (Prunus dulcis): Effect of active and modified atmosphere packaging, container oxygen barrier and storage conditions”. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 10, 580–589.

35. G. Pristouri, A. Badeka and M.G. Kontominas. (2010) “Effect of packaging material headspace, oxygen and light transmission, temperature and storage time on quality characteristics of extra virgin olive oil”, Food Control, 21, 412–418.

36. S.F. Mexis, A.V. Badeka, K.A. Riganakos and M.G. Kontominas. (2010) “Effect of active and modified atmosphere packaging on quality retention of dark chocolate with hazelnuts”, Innovative Food Science and Emerging Technologies, 11, 177–186.

37. A.P. Louppis, A.V. Badeka, P. Katikou, E.K. Paleologos and M.G. Kontominas. (2010)” Determination of okadaic acid, dinophysistoxin-1 and related esters in Greek mussels using HPLC with fluorometric detection, LC-MS/MS and mouse bioassay”, Toxicon, 55, 724–733.

38. S.D. Chytiri, A.V. Badeka, K.A. Riganakos and M.G. Kontominas. (2010) “Radiolysis products and sensory properties of electron-beam-irradiated high-barrier food-packaging films containing a buried layer of recycled low-density polyethylene”, Food Additives and Contaminants, 27(4), 546–556.

39. E. Latou, S.F. Mexis, A.V. Badeka and M.G. Kontominas. (2010) “Shelf life extension of sliced wheat bread using either an ethanol emitter or an ethanol emitter combined with an oxygen absorber as alternatives to chemical preservatives”, Journal of Cereal Science, 52,  457-465.

40. I. Karabagias, A. Badeka and M.G. Kontominas. (2011) “Shelf life extension of lamb meat using thyme or oregano essential oils and modified atmosphere packaging”, Meat Science, 88, 109–116.

41. E. Georgiou, A. Metsios, N. Kourkoumelis, S. Karkabounas, K. Charalabopoulos, A. Badeka and S.K. Hadjikakou. (2011) “Inhibition of lipoxygenase (LOX) and anticancer activity caused by gold(I) mixed ligands complexes of triphenylphosphine and thioamides”, Journal of Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry, 26(4), 592-597.

42. E. Pouliarekou, A. Badeka, M. Tasioula-Margari, S. Kontakos, F. Longobardi and M.G. Kontominas. (2011) “Characterization and classification of Western Greek olive oils according to cultivar and geographical origin based on volatile compounds”, Journal of Chromatography A, 1218, 7534– 7542.

43. A.P. Louppis, P. Katikou, D. Georgantelis, A.V. Badeka and M.G. Kontominas. (2011) “Effect of ozonation and c-irradiation on post-harvest decontamination of mussels (Mytillus galloprovincialis) containing diarrhetic shellfish toxins”, Food Additives and Contaminants, 28(12), 1735–1744.

44. I. Karabagias, Ch. Michos, A. Badeka, S. Kontakos, I. Stratis and M.G. Kontominas, (2013). “Classification of Western Greek extra virgin olive oils according to geographical origin based on chromatographic, spectroscopic, conventional and chemometric analyses”. Food Research International (Special Issue on Olive Oil), 54, 1950-1958.

45.E. Latou, S.F. Mexis, A.V. Badeka, S. Kontakos and M.G. Kontominas, (2014). “Combined effect of chitosan and modified atmosphere packaging for shelf life extension of chicken breast fillets”. LWT – Food Science and Technology, 55, 263-268.

46. I.K. Karabagias, A. Badeka, S. Kontakos, S. Karabournioti and M.G. Kontominas, (2014). “Characterisation and classification of Greek pine honeys according to their geographical origin based on volatiles, physicochemical parameters and chemometrics”. Food Chemistry, 146, 548–557.

47. I.K. Karabagias, A. Badeka, S. Kontakos, S. Karabournioti and M.G. Kontominas, (2014). “Characterization and classification of Thymus capitatus (L.) honey according to geographical origin based on volatile compounds, physicochemical parameters and chemometrics”. Food Research International, 55, 363-372.

48. M. Revi, A. Badeka, S. Kontakos and M.G. Kontominas, (2014). “Effect of packaging material on enological parameters and volatile compounds of dry white wine”. Food Chemistry, 152, 331-339.

49. I.K. Karabagias, M.V. Vavoura, C. Nikolaou, A.V. Badeka, S. Kontakos and M.G. Kontominas, (2014). “Floral authentication of Greek unifloral honeys based on the combination of phenolic compounds, physicochemical parameters and chemometrics”. Food Research International, 62, 753–760.

50. I.K. Karabagias, M.V. Vavoura, A. Badeka, S. Kontakos and M.G. Kontominas, (2014). “Differentiation of Greek Thyme Honeys According to Geographical Origin Based on the Combination of Phenolic Compounds and Conventional Quality Parameters Using Chemometrics”. Food Analytical Methods, 7, 2113-2121.

51. I.K. Karabagias, A.V. Badeka, S. Kontakos, S. Karabournioti and M.G. Kontominas, (2014). “Botanical discrimination of Greek unifloral honeys with physico-chemical and chemometric analyses”. Food Chemistry, 165, 181-190.

52. M.V. Vavoura, A.V. Badeka, S. Kontakos and M.G. Kontominas, (2015). “Characterization of Four Popular Sweet Cherry Cultivars Grown in Greece by Volatile Compound and Physicochemical Data Analysis and Sensory Evaluation”. Molecules, 20, 1922-1940.

53. A. Valdés, A. Beltrán, I. Karabagias, A. Badeka, M.G. Kontominas and M.C. Garrigós, (2015). “Monitoring the oxidative stability and volatiles in blanched, roasted  and fried almonds under normal and accelerated storage conditions by DSC, thermogravimetric analysis and ATR-FTIR”. Eur. J. Lipid Sci. Technol., 117, 1199–1213.

54. A.A. Koutsouki, E. Tegou, A. Badeka, S. Kontakos, P.J. Pomonis, M.G. Kontominas, (2016). “In situ and conventional transesterification of rapeseeds for biodieselproduction: The effect of direct sonication”. Industrial Crops and Products, 84, 399–407.

55. G.Z. Tsogas, D.L. Giokas, A.G. Vlessidis and A. Badeka, (2016). “Flow through Fluorescence Detection of Phosphate in Human Saliva Based on Sensitized Turn-On Photoluminescence of CdS Quantum Dots”. Analytical Letters, 49(5), 5, 618–626.

56. I. Kosma, A. Badeka, K. Vatavali, S. Kontakos and M. Kontominas, (2016). “Differentiation of Greek extra virgin olive oils according to cultivar based on volatile compound analysis and fatty acid composition”. Eur. J. Lipid Sci. Technol., 118, 849–861.

57. I. Kosma, M. Vavoura, S. Kontakos, I. Karabagias, M. Kontominas, A. Kiritsakis and A. Badeka*, (2016). “Characterization and Classification of Extra Virgin Olive Oil from Five Less Well-Known Greek Olive Cultivars”, J. Am. Oil Chem. Soc., 93, 837–848.

58. C. Nikolaou, I.K. Karabagias, I. Gatzias, S. Kontakos, A. Badeka and M.G. Kontominas, (2017). “Differentiation of Fresh Greek Orange Juice of the Merlin Cultivar According to Geographical Origin Based on the Combination of Organic Acid and Sugar Content as well as Physicochemical Parameters Using Chemometrics”. Food Analytical Methods, 10, 2217–2228.

59. I. Kosma, K. Vatavali, S. Kontakos, Michael Kontominas, A. Kiritsakis and A. Badeka*, (2017). “Geographical Differentiation of Greek Extra Virgin Olive Oil from Late‑Harvested Koroneiki Cultivar Fruits”. J. Am. Oil Chem. Soc., 94, 1373–1384.

60. I-A. Thamnopoulos, G.F. Michailidis, D.J. Fletouris, A. Badeka and M.G. Kontominas, (2018). “Inhibitory activity of propolis against Listeria monocytogenes in milk stored under refrigeration”. Food Microbiology, 73, 168-176.

61. I.S. Gatzias, I.K. Karabagias, S.P. Kontakos, M.G. Kontominas and A.V. Badeka*, (2018). “Characterization and differentiation of sheep’s milk from Greek breeds based on physicochemical parameters, fatty acid composition and volatile profile”. Journal of the Science of Food and Agriculture, 98, 3935-3942.

62. S. Papapetros, A. Louppis, I. Kosma, S. Kontakos, A. Badeka and M.G. Kontominas, (2018). “Characterization and differentiation of botanical and geographical origin of selected popular sweet cherry cultivars grown in Greece”. Journal of Food Composition and Analysis, 72, 45-56.

63. I.K. Karabagias, M. Maia, V.K. Karabagias, I. Gatzias, A.V. Badeka, (2018). “Characterization of eucalyptus, chestnut and heather honeys from Portugal using multi-parameter analysis and chemo-calculus”. Foods, 7(12), 194.

64. I.K. Karabagias, A. Badeka, G. Casiello, F. Longobardi, M.G. Kontominas, (2019). “Rapid screening of olive oil cultivar differentiation based on selected physicochemical parameters, pigment content and fatty acid composition using advanced chemometrics”. European Food Research and Technology, 245(9), 2027-2038.

65. A. Tsogas, K. Vatavali, E. Dimitriou, A. Badeka, S. Kontakos, M.G. Kontoninas, (2019). “Combined effect of light salting and vacuum packaging on the microbiological, chemical, and sensory attributes of mullet fillets (Mugil cephalus) during refrigerated and frozen/refrigerated storage”. Journal of Food Processing and Preservation, 43(8), e14009.

66. I.K. Karabagias, A.P. Louppis, A. Badeka, C. Papastefanou, M.G. Kontominas, (2019). “Nutritional aspects and botanical origin recognition of Mediterranean honeys based on the “mineral imprint’’ with the application of supervised and non-supervised statistical techniques”. European Food Research and Technology, 245(9), 1939-1949.

67. V.K. Karabagias, I.K. Karabagias, A. Louppis, A. Badeka, M.G. Kontominas and C. Papastephanou, (2019). “Valorization of prickly pear juice geographical origin based on mineral and volatile compound contents using LDA”. Foods, 8(4), 123 (1-15).

68. A.P. Louppis, I.K. Karabagias, C. Papastephanou and A. Badeka, (2019). “Two-way characterization of beekeepers’ honey according to botanical origin on the basis of mineral content analysis using ICP-OES implemented with multiple chemometric tools”. Foods, 8(6), 210 (1-13).

69. A. Lolis, A.V. Badeka and M.G. Kontominas, (2019). “Effect of bag-in-box packaging material on quality characteristics of extra virgin olive oil stored under household and abuse temperature conditions”. Food Packaging and Shelf Life, 21, #100368.

70. Ι.Κ. Karabagias, V.K. Karabagias and A.V. Badeka, (2019). “The Honey volatile code: A collective study and extended version”. Foods, 8(10), 508.

71. S. Papapetros, A. Louppis, I. Kosma, S. Kontakos, A. Badeka, C. Papastephanou, M.G. Kontominas, (2019). “Physicochemical, spectroscopic and chromatographic analyses in combination with chemometrics for the discrimination of four sweet cherry cultivars grown in northern Greece”. Foods, 8(10), 442.

72. D. Karimali, I. Kosma, A. Badeka*, (2020). “Characterization and differentiation of four Greek red wine varieties based on volatile compound analysis, color parameters and phenolic composition”. European Food Research and Technology, 246(1), 41-53.

73. I.K. Karabagias, S. Karabournioti, V.K. Karabagias, A.V. Badeka, (2020). Palynological, physico-chemical and bioactivity parameters determination, of a less common Greek honeydew honey: “dryomelo”. Food Control, 109, 106940.

74. I.K. Karabagias, A. Badeka, M.G. Kontominas, (2020). A decisive strategy for monofloral honey authentication using analysis of volatile compounds and pattern recognition technique”. Microchemical Journal, 152, 104263.




ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ