Επιλογή Σελίδας
Ιωάννα Σ. Κοσμά
Επίκουρη Καθηγήτρια
X2-206δ
Βιομηχανικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων
Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων
Τμήμα Χημείας
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Επίκουρη Καθηγήτρια
Χ2-206δ
Βιομηχανικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων
Χημείας, Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

e-mail: i.kosma@uoi.gr
Τηλέφωνο: 2651008344
Fax:
https://www.researchgate.net/profile/Ioanna-Kosma-3 https://orcid.org/0000-0002-7061-9349




Χημεία Τροφίμων



Η Δρ. Ιωάννα Σ. Κοσμά είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2009). Απέκτησε το Μεταπτυχιακό της Δίπλωμα στη Χημεία (Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων) από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τον Δεκέμβριο του 2013 με τίτλο «Μέθοδοι βελτιστοποίησης προσδιορισμού βιογενών αμινών με LC-MS/MS και GC-MS. Μελέτη της παραγωγής βιογενών αμινών κατά τη συντήρηση της πέστροφας (salmo trouta)», και το διδακτορικό της στη Χημεία (Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων) τον Μάιο 2018 με θέμα «Διαφοροποίηση βοτανικής και γεωγραφικής προέλευσης δειγμάτων ελληνικού ελαιολάδου με ενόργανη ανάλυση και χημειομετρία». Ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια-συνεργάτης του Τμήματος Χημείας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων από το 2019 έως το 2024. Προσέφερε επικουρικό διδακτικό έργο στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από το 2012 και συμμετέχει επικουρικά στην επίβλεψη πτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων από τον Ιανουάριο του 2013. Εργάζονταν ως διδάσκουσα  Π.Δ.407/80 (Λέκτορας, 2020-2021, 2021-2022) και Εντεταλμένη Διδάσκουσα (Επίκουρη Καθηγήτρια, 2022-2023, 2023-2024) στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Εργαστήριο Ανάλυσης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Προχωρημένο Εργαστήριο Τροφίμων, Εργαστήριο Οινολογίας, Εργαστήριο Φυσικοχημείας II, Αμπελουργία, Οινολογία Ι, Οινολογία ΙΙ). Έχει εργαστεί ως αναλύτρια-χημικός σε ιδιωτικό εργαστήριο αναλύσεων (ΗΠΕΡ-Ηπειρωτικό Εργαστήριο, Φυσικοχημικές και Μικροβιολογικές Αναλύσεις, Ιωάννινα, 2017-2018) και ως έμπειρη ερευνήτρια συνολικά σε 6 ερευνητικά προγράμματα, ευρωπαϊκά και εθνικά. Είναι εκπαιδευμένη και καταρτισμένη σε διάφορες τεχνικές όπως Αέρια Χρωματογραφία-Φασματομετρία Μάζας (GC-MS), Αέρια Χρωματογραφία-FID, Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Πίεσης (HPLC), Υγρή Χρωματογραφία-Φασματομετρία Μάζας (LC-MS/MS), Υγρή Χρωματογραφία- Φασματομετρία Μάζας qTOF, Φασματοσκοπία Ατομικής Απορρόφησης (AAS). Έχει δημοσιεύσει 37 ερευνητικές εργασίες, 2 κεφάλαια βιβλίων και 8 ακαδημαϊκές σημειώσεις από το 2016. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν έλεγχο ταυτότητας και νοθεία τροφίμων, ανάλυση μικροσυστατικών στα τρόφιμα, συντήρηση και επεξεργασία τροφίμων, συσκευασία τροφίμων και αντίληψη και προτιμήσεις των καταναλωτών.




ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ