Αναπληρωτής Καθηγητής
Κτίριο - Γραφείο: Χ2.204Β
Βιομηχανικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων
Τμήμα Χημείας
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
e-mail: t.koidis@uoi.gr
Τηλέφωνο: τηλ: +30 26510 08340
Fax:
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα
Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διασφάλιση της ακεραιότητας και της ποιότητας των τροφίμων και στην προώθηση της βιωσιμότητας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Χρησιμοποιεί τόσο υγρές όσο και ξηρές εργαστηριακές τεχνικές όπως Φασματοσκοπία, Φασματομετρία Μάζας, Χρωματογραφία, Μηχανική Μάθηση και Τεχνητή Νοημοσύνη και πιο πρόσφατα NGS. Εφαρμόζει multi-omics για να μελετήσει πώς παράγοντες όπως οι πρακτικές πριν τη συγκομιδή και μετά τη συγκομιδή επηρεάζουν την ποιότητα των κηπευτικών και τη θρεπτική αξία με έμφαση στα λίπη και τα έλαια και άλλα φυτικά τρόφιμα. Εφαρμόζει επίσης τεχνολογία αισθητήρων ((sensors) για την ανάπτυξη εφαρμογών για έλεγχο ταυτότητας τροφίμων και ανίχνευση νοθείας.
Στον τομέα της Επιστήμης των Τροφίμων και της Χημείας Τροφίμων, ειδικότερα:
• Γνησιότητα φυτικών τροφίμων και ανίχνευση της νοθείας τους μέσω του προσδιορισμού τόσο στοχευμένων μικροσυστατικών όσο και του «δακτυλικού αποτυπώματος» των τροφίμων με τη συνδυαστική χρήση προηγμένων αναλυτικών και υπολογιστικών μεθόδων.
• Η μελέτη της χημικής σύσταση του ελαιόλαδου και άλλων φυτικών ελαίων. Ο ρόλος των βιοδραστικών μικροσυστατικών στην ποιότητα. Προεκτάσεις στην υγεία και διατροφή.
• Επεξεργασία τροφίμων. Νέες τεχνολογίες επεξεργασίας για τη διασφάλιση ποιότητας. Βελτιστοποίηση για την συγκράτηση των βιοδραστικών συστατικών.
• Νέες φυσικές βιώσιμες πηγές βιοδραστικών μορίων: «πράσινη» τεχνολογία απομόνωσής τους, μεταβολή των φυσικοχημικών τους ιδιοτήτων και εκτίμηση της βιοδραστικότητας τους με τελευταίας γενιάς bio-based in vitro τεχνικών.
• Χημειομετρία και προηγμένη πολυμεταβλητή ανάλυση. Νέες τεχνικές ταξινόμησης. Πολυπαραγοντικά γραμμικά και μη γραμμικά μοντέλα. Εφαρμογές στη χημεία τροφίμων.
Σπουδες
- Πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, 2001.
- Κάτοχος Μάστερ Ειδίκευσης (MSc) στην “Τεχνολογία Tροφίμων & Διασφάλισης Ποιότητας” του Πανεπιστημίου Reading της Αγγλίας, 2002
- Διδάκτορας του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, 2008
- Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Διδακτική στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση” (ΗigherEducation Teaching). Παν/μιο Queen’s Μπέλφαστ, 2012
Προηγούμενη Θητεία
2010-2024: Επικουρος Καθηγητής στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών, Queen’s University Belfast.
Διδασκαλία
Προπτυχιακά: Γενική Μικροβιολογίας και Μικροβιολογία Τροφίμων, Τεχνολογία και Βιοχημεία Τροφίμων, Εργαστήριο Ανάλυσης Τροφίμων
Μεταπτυχιακά
Επιστημονικά Έργα
Συνολικά έχω συμμετοχή σε 11 ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα από αναγνωρισμένους φορείς Στην πλειοψηφία αυτών (6 προγράμματα) είμαι/ήμουν ο επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής όλου του προγράμματος, σε 2 προγράμματα είμαι ο επιστημονικός υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας του παν/μιου μου, ενώ στα υπόλοιπα συμμετείχα ως συνυπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας του παν/μιου.
· UKRI/FSA (Κρατικός Φορέας Ελέγχου και Προτύπων Τροφίμων). Βελτίωση των προτύπων ασφάλειας στην εκ αποστάσεως προμήθεια τροφίμων για άτομα με τροφικές αλλεργίες.Έναρξη 1/2021, διάρκεια 8 μήνες, Προϋπολογισμός, διάρκεια 8 μήνες (44.000 €). Ρόλος: Επιστημονικός υπεύθυνος/συντονιστής.
· COST Action CA19145: Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη διασφάλιση της αυθεντικότητας των τροφίμων με χρήση μη καταστροφικών φασματικών αισθητήρων (4 χρόνια) (Συνυπεύθυνος προγράμματος για το παν/μιο & Αναπληρωτικό μέλος οργανωτικής επιτροπής).
· Ευρωπαϊκή Επιτροπή Horizon 2020: OLEUM: Εγγύηση της ποιότητας και της γνησιότητας του ελαιόλαδου με την ενίσχυση της τεχνολογίας ανίχνευσης νοθείας και τη προώθηση της πρόληψης της απάτης στο ελαιόλαδο. 15 συνέταιροι. Συνολικός προϋπολογισμός €5 εκ (135.000€ QUB). Έναρξη: 9/2016, διάρκεια 4 έτη. Ρόλος: Επιστημονικός συνυπεύθυνος και Αναπληρωτής Υπεύθυνος Πακέτου Εργασίας.
· Ευρωπαϊκή Επιτροπή FP7: FOODINTEGRITY: Εξασφάλιση της ποιότητας και γνησιότητας στην παραγωγή, διανομή και διάθεση των τροφίμων. 38 συνέταιροι. Συνολικός Προϋπολογισμός €5 εκ (€250.000 QUB). Έναρξη 1/2014, διάρκεια 5 έτη. Ρόλος: Συνυπεύθυνος προγράμματος για το παν/μιο.
· Invest Northern Ireland: Food-Risk-Detect. Προϋπολογισμός €350.000. Έναρξη: 2/2013, διάρκεια: 5 έτη, Ρόλος: Συνυπεύθυνος του προγράμματος.
· SAFEFOOD: Ασφάλεια Τροφίμων για καταναλωτές με αλλεργίες στο Νησί της Ιρλανδίας. 4 συνέταιροι Έναρξη: 2/2015, διάρκεια 9 μηνών. Ρόλος: Επιστημονικός υπεύθυνος/συντονιστής.
· Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA). Φάση Α) Αξιολόγηση μεθόδων για τον ποιοτικό προσδιορισμό της σύστασης φυτικών ελαίων σε μείγματα ελαίων. Προϋπολογισμός €100.000. Έναρξη: 6/2012, διάρκεια 1 έτος. Ρόλος: Επιστημονικός υπεύθυνος/συντονιστής. Φάση Β) Περαιτέρω ανάπτυξη και επικύρωση της προτεινόμενης μεθοδολογίας για την ανίχνευση της σύστασης των φυτικών ελαίων σε μείγματα ελαίων.Προϋπολογισμός €124.000. Έναρξη: 8/2014, διάρκεια 15 μήνες. Ρόλος: Επιστημονικός υπεύθυνος/συντονιστής. (2 προγράμματα)
· Ευρωπαϊκή Επιτροπή FP7: STARTEC. Υποστηρικτικά εργαλεία λήψης αποφάσεων για την ασφάλεια και ποιότητα έτοιμων τροφίμων στη βιομηχανία (KBBE). Έναρξη: 2/2012, Προϋπολογισμός €3εκ (€400.000 QUB), διάρκεια 3 έτη. Ρόλος: Επιστημονικός υπεύθυνος (QUB) και Υπεύθυνος Πακέτου Εργασίας του STARTEC.
· SAFEFOOD: Μελέτη οικιακών ψυγείων σε σχέση με τη ασφάλεια τροφίμων στο Νησί της Ιρλανδίας: έλεγχος της θερμοκρασίας και συμπεριφορά των καταναλωτών. 3 συνέταιροι. Έναρξη: 9/2013. Προϋπολογισμός €35.000, διάρκεια 6 μήνες. Ρόλος: Επιστημονικός υπεύθυνος/συντονιστής.
· Technology Strategy Board (TSB) (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας Η.Β.): Συνεργασίες Βιομηχανίας-Παν/μιου για τη μεταφορά τεχνογνωσίας (KTP). «Λειτουργικές ιδιότητες των προϊόντων με βάση τη μαγιονέζα». Προϋπολογισμός €105 εκ. Έναρξη: 11/2011, διάρκεια 2 έτη. Ρόλος: Επιστημονικός υπεύθυνος/συντονιστής.
Επιστημονική Αναγνώριση
- Υπεύθυνος της αποστολής του Βρετανικού Ινστιτούτου Προτύπων (BSI) στην 26η Συνάντηση του ISO/TC34/SC11, SC2 – Ζωικά και φυτικά λίπη και έλαια, Ελαιούχοι σπόροι. Ορλάντο, ΗΠΑ, (27-28/4/2017). Μέλος της BSI/AW/307: ISO πρότυπα «Ελαιούχων σπόρων, ζωικών και φυτικών λιπών και ελαίων» (2013-).
- Υπεύθυνος Πακέτου Εργασίας (WP leader) στο Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα FP7 STARTEC (βλέπε προηγούμενη παράγραφο).
- Αξιολογητής επιστημονικών προτάσεων για το Εθνικό Κέντρο Επιστημών της Πολωνίας (αριθ. 374538, Panel NZ9).
- Μέλος της εξεταστικής επιτροπής για την κρίση 3 διδακτορικών διατριβών: α) της Beatriz Rodriguez-Fonseca (Τμ. Eπιστήμης και Tεχνολογίας Tροφίμων, Παν/μιο της Λεόν, Ισπανία, 30/10/2009), β) της Lucia Valverde Som (Τμ. Χημείας, Παν/μιο της Γρανάδα, Ισπανία, 11/1/2018) και γ) του Feiyue Ren (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Παν/μιο του Cork, Ιρλανδία, 1/12/2017).
- Associate Editor in Food Chemistry Advances (2023-). Μέλος του Editorial Board των επιστημονικών περιοδικών , Journal of Food Processing and Preservation 2017-), Chemosensors (2020-), Recent Progress in Nutrition (2021 -) and Current Studies in Nutrition And Food Science. Αξιολογητής στα περιοδικά Food Chemistry, Food Research International, Food Engineering, Innovative Food Science Emerging Technologies κα(περισσότερα από 30 reviews).
- Μέλος οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία Λιπών και Ελαίων (EuroFED Lipids).Waterfront & Hilton Hotel, Μπέλφαστ, (16-19/9/2018). Επίσης, μέλος οργανωτικής επιτροπής σε εθνικό συνέδριο «Διάσκεψη για τα λιπίδια και την υγεία: Κίνδυνος, ανταμοιβή και αποκάλυψη». Society Chemical Industry, Λονδίνο, 16-17 /11/2015.
Διαλέξεις ως προσκεκλημένος ομιλητής
o Σε ειδικό session του διεθνούς συνεδρίου της American Oil Chemist Society (AOCS) ‘Olive Oil: Innovative Analytical Strategies to Guarantee Quality and Fight Fraud; Focus on the Advancements of the EU H2020 Project OLEUM’ παρουσιάστηκε η ομιλία «Networking and technology transfer of the OLEUM project». AOCS Ετήσιο Συνέδριο. Μινεάπολις, ΗΠΑ, (6-9/5/2018).
o Συνέδριο του Local Government Chemist (LGC) δόθηκε ομιλία με τίτλο «Διερεύνηση των διαφορετικών μορφών φυτικών ελαίων σε επεξεργασμένα τρόφιμα: όταν η νομοθεσία οδηγεί στην καινοτομία». Royal Society, Λονδίνο, Ην. Βασ. (23/6/2016).
o Ετήσια συνδιάσκεψη για τα χημικά υπολείμματα τροφίμων της safefood: παρουσιάστηκε η ομιλία με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις στη στοχευμένη και μη στοχευμένη ανάλυση τροφίμων», Wellington Park Hotel, Μπέλφαστ, Ην. Βασ. (12/2014).
o Συνέδριο DEFRA/FERA: Εργαλεία για την Ανίχνευση της Νοθείας στα Τρόφιμα παρουσιάστηκε η ομιλία «Ανίχνευση σύστασης μειγμάτων φυτικών ελαίων». York, Ην. Βασ. (14/2/2013).
o Society Chemical Industry (SCI): στην ετήσια συνέλευση των μελών της Επιτροπής για τα Λίπη και τα Έλαια στο Παν/μιο Reading, Ην. Βασ. «Ανάλυση λιπών και ελαίων με μεθόδους δακτυλικού αποτυπώματος». (25/6/2013). Κεντρικός ομιλητής.
o Hμερίδα του IFST στη Βουλή της Β. Ιρλανδίας (Stormont) με τίτλο “Seeding the Future Agri-FoodNI” παρουσιάστηκε η ομιλία «Ασφάλεια ζωοτροφών σε σύνδεση με την ασφάλεια και ποιότητα τροφίμων». Μπέλφαστ, Ην. Βασ. (12/2/2012).
o Διαλέξεις: «Φασματοσκοπία μοριακών δονήσεων σε συνδυασμό με χημειομετρική ανάλυση. Εφαρμογές στην ανίχνευση γνησιότητας τροφίμων», σε φοιτητές και ερευνητές του Εργαστήριου Χημείας Τροφίμων του Τμ. Χημείας (6/3/2017) του Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών (2/3/2017).
o Διαλέξεις: «Βιοενεργά μικροσυστατικά φυτικής προέλευσης: Ο χαρακτηρισμός τους και ρόλος τους στην ποιότητα τροφίμων και διατροφή». α) στο Τμ. Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας & Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Παν/μιου Κύπρου (7/3/2012) και β) στο Τμ. Χημείας του Παν/μιου Κύπρου (6/3/2012).
Διάλεξη: «Ελληνικά παραδοσιακά αλλαντικά. Τα χαρακτηριστικά τους και ο τρόπος παρασκευή τους», σε φοιτητές και μέλη ΔΕΠ του Tμ. Τεχνολογίας Τροφίμων της Κτηνιατρικής Σχολής του Παν/μιου της Λεόν, Ισπανία (20/2/2006).
Επιστημονικές Δημοσιεύσεις
Συνολικά έχω πάνω από 100 δημοσιευσεις. Η ανάλυση είναι: 72 δημοσιευμένες εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού αντίκτυπου με κριτές (π.χ. Food Chemistry) και 9 κεφάλαια βιβλίων σε αξιόπιστους οίκους έκδοσης. Έχω επίσης περισσότερες από 40 ανακοινώσεις συνεδρίων (ποστερς και προφορικές παρουσιάσεις). Έχω ετοιμάσει αρκετά τεχνικά έγγραφα από συμβουλευτικές εργασίες για αγροδιατροφικές επιχειρήσεις.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ