Καθηγητής
Γραφείο, Office: Χ2-206 δ
Βιομηχανικής Χημείας και Χημείας Τροφίμων
Χημείας, Department of Chemistry-Laboratory of Food Chemistry
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, University of Ioannina
e-mail: iroussis@uoi.gr
Τηλέφωνο: +30 2651008344, 8364
Fax:
https://orcid.org/0000-0003-1896-4003 http://users.uoi.gr/iroussis/
Γνωστικό αντικείμενο: Χημεία και Βιοχημεία Τροφίμων και Οίνου Scientific field: Chemistry and Biochemistry of Foods and Wine
Research interests
• Chemical and biochemical changes during cheese, wine, yogurt, olive oil production and preservation.
• Bio-functional properties of wine, yoghurt, olive oil and other foods.
• Reduction of sodium chloride and fat in cheeses and sulphur dioxide in wines.
• Enrichment of yoghurt, oils, alcoholic beverages and other foods with natural bioactive compounds and plants.
• Oxidation of food constituents and its prevention.
• Enzymes and microorganisms in cheese and wine technology.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα
• Χημικές και βιοχημικές μεταβολές κατά την παραγωγή και διατήρηση τυριών, οίνων, γιαουρτιού, ελαιολάδου.
• θετικές επιδράσεις οίνου, γιαουρτιού, ελαιολάδου και άλλων τροφίμων στην υγεία.
• Μείωση αλατιού (NaCl) και λίπους σε τυριά και διοξειδίου του θείου σε οίνους.
• Εμπλουτισμός γιαουρτιού, ελαίων, αλκοολούχων ποτών και άλλων τροφίμων με φυσικές βιοδραστικές ενώσεις και φυτά.
• Οξείδωση συστατικών τροφίμων και αναστολή της.
• Ένζυμα και μικροοργανισμοί στην τεχνολογία τυριών και οίνων.
Βιογραφικό
Education
B.S., Department of Chemistry, Aristotle University of Thessaloniki (AUTH), 1979
PhD, Department of Chemistry, University of Ioannina, 1987
Post-doctoral research experience:
• Post-doctoral fellowship/Research visitor (1991 and 1994, 7 months), at the Department of Food Chemistry, University College Cork, Ireland.
• Post-doctoral fellowship/Research visitor (1997, 3.5 months), at the Faculte D’Oenologie, Universite de Bordeaux II, France.
Σπουδές/Εκπαίδευση
Πτυχίο Χημείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Χημείας, 1979
Διδακτορική διατριβή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Χημείας, 1987
Μεταδιδακτορική ερευνητική εμπειρία:
• Research visitor (1991 and 1994, 7 months), at the Department of Food Chemistry, University College Cork, Ireland.
• Research visitor (1997, 3,5 months), at the Faculte D’Oenologie, Universite de Bordeaux II, France.
Research publications
Number of research publications 70: Corresponding author = 58; First author = 18; Last author = 45; Number of co-authors per publication = 3.06.
Ερευνητικές δημοσιεύσεις
Αριθμός ερευνητικών δημοσιεύσεων 70: Υπεύθυνος αλληλογραφίας=58, Πρώτος συγγραφέας=18, Τελευταίος συγγραφέας=45, Αριθμός συγγραφέων ανά δημοσίευση=3,06.
Supervision of completed Ph.D. theses: 7
Supervision of completed M.Sc. theses: 22
Επιβλέπων διδακτορικών διατριβών που έχουν απονεμηθεί: 7
Επιβλέπων μεταπτυχιακών διατριβών που έχουν απονεμηθεί: 22
Teaching experience
Undergraduate Courses: Food Chemistry, Food Biochemistry, Food Analysis, Chemical and Bio- Technologies of Foods, Enology.
(Author of) Lecture Notes: Food Chemistry 2019, 245 pages; Food Analysis laboratory manual 2020, 130 pages, Food Biochemistry, Chemical and Bio- Technologies of Foods 2020, 200 pages; Enology 2018, 195 pages; Enology laboratory manual 2020, 75 pages.
Postgraduate Courses: Chemistry and Biochemistry of Foods, Food Biotechnology, Food Analysis
Εκπαιδευτικό έργο
Προπτυχιακά μαθήματα: Χημεία Τροφίμων, Ανάλυση Τροφίμων, Βιοχημεία Τροφίμων, Χημικές και Βιο-Τεχνολογίες Τροφίμων, Οινολογία
Πανεπιστημιακές παραδόσεις: Χημεία Τροφίμων 2019 245 σελίδες, Εργαστηριακές ασκήσεις Ανάλυσης Τροφίμων 2020 130 σελίδες, Βιοχημεία Τροφίμων, Χημικές και Βιο-Τεχνολογίες Τροφίμων 2020 200 σελίδες, Οινολογία 2018 195 σελίδες, Εργαστηριακές ασκήσεις Οινολογίας 75 σελίδες
Μεταπτυχιακά μαθήματα: Χημεία και Βιοχημεία Τροφίμων, Βιοτεχνολογία Τροφίμων, Ανάλυση Τροφίμων
Research highlights
* Protection of wine aroma esters and terpenes by glutathione, caffeic acid, gallic acid
* Protection of wine aroma volatiles and decrease of sulphur dioxide by thiols and phenolic acids
* Antioxidant activities and scavenging of Reactive Oxygen Species by wines and wine extracts
* Dairy enzymes and bacteria: casein and cheese peptide degradation; mechanism of low temperature inactivation of enzymes
* Ewe and goat cheeses: cheeses from refrigerated milk, cheeses with lower fat
* Protection of oils and butter from oxidation using natural antioxidants
Collaborative research highlights
* Bioactivities of wine extracts rich in phenolics: decrease of hsps levels in (tumor) HeLa cells; antimicrobial activity against pathogens
* Manufacture and ripening of cheeses with lower sodium (NaCl)
* Development of biosensors for the assessment of clothing activity of rennet
Current research
* Development and bioactivities of yogurt desserts made with aromatic plants
* Enrichment of oils with bioactive ingredients
* Protection of wines from oxidation and decrease of SO2
Highlights έρευνας
* Προστασία ενώσεων αρώματος οίνων (εστέρες, τερπενικές αλκοόλες) με γλουταθειόνη, καφεικό οξύ, γαλλικό οξύ
* Προστασία ενώσεων αρώματος οίνων και μείωση του διοξειδίου του θείου με γλουταθειόνη, φαινολικά οξέα
* Αντιοξειδωτική δράση και εκκαθάριση δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS) από οίνους και εκχυλίσματά τους
* Ένζυμα και βακτήρια γαλακτοκομίας: υδρόλυση καζεινών και πεπτιδίων τυριών, μηχανισμός αδρανοποίησης ενζύμων σε χαμηλές θερμοκρασίες
* Πρόβεια και γίδινα τυριά: τυριά από ψυγμένο γάλα, τυριά με χαμηλά λιπαρά
* Προστασία ελαίων και βουτύρου από την οξείδωση με φυσικά αντιοξειδωτικά
Highlights έρευνας με συνεργασίες
*Βιοδράσεις εκχυλισμάτων οίνων πλούσιων σε φαινολικά: μείωση επιπέδων πρωτεϊνών θερμικού σοκ σε καρκινικά κύτταρα, αντιμικροβιακή δράση έναντι παθογόνων
* Παρασκευή και ωρίμανση τυριών με χαμηλό νάτριο (αλάτι, NaCl)
* Ανάπτυξη βιοαισθητήρων για αποτίμηση της πηκτικής δύναμης της πυτιάς
Τρέχουσα έρευνα
* Παρασκευή και βιοδράσεις επιδόρπιων γιαουρτιού με αρωματικά φυτά
* Εμπλουτισμός ελαίων με βιοδραστικά συστατικά
* Προστασία οίνων από την οξείδωση και μείωση του SO2
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ